2011. január 27., csütörtök

Vitaminok



A-vitamin: vele szinergikusan hat a C-, E-, D-, B-vitamin. A C-vitamint védi az oxidációtól, elősegíti az E-vitamin asszimilációját, a csontképzésben együtt hat a D-vitaminnal, a B-vitaminnal együtt segíti elő a szövetképzést, sebgyógyulást. Részt vesz a kalcium-, a foszfor- és a cink-anyagcserében. Forrásai: sárgarépa, paraj, petrezselyem, búzacsíra, virágpor, cékla, metélőhagyma, káposzta, tök, sárgadinnye, sárgabarack, őszibarack, saláta, ementáli és camembert sajt, paprika, mandarin, paradicsom.

B1-vitamin: egymás hatását fokozzák a B-vitamin csoport többi tagjával, különösen a B2, B3, B9-vitaminnal. Mangán jelenléte segíti, hogy a B1-vitamin beépüljön az anyagcsere folyamatokba. Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, teljes biogabona, fehér bab, mogyoró, gesztenye, dió, szója, búzacsíra olaj, virágpor.

B2-vitamin: A beépüléshez a B-vitamin csoport többi tagjára, különösen B1-, B6- vitaminra és foszforra van szükség, melyek hatását erősítik. Forrásai: csírázó gabonafélék, búzacsíra, étkezési élesztő, mandula, roqfort sajt, egyéb sajtok, nyers tej, teljes biogabonák, teljes élesztős kenyér, gombák, szója, gesztenye.

B3-vitamin: A B1-, B2-, B6-vitaminok esszenciális aminosavakban gazdag (szója) étrend kíséretében a triptofánból kiindulóan segítik a B3-vitamin szintézisét, felépülését. A teljes gabonamagvak, hüvelyesek együttes fogyasztása az aminosavak teljes értékű bevitelét jelenti. Szükséges még foszfor is az anyagcseréhez. Forrásai: élesztő, csírázó búza, teljes élesztős kenyér, mandula mag (naponta 8 szem), aszalt sárgabarack.

B4-vitamin: B-vitamin csoport többi tagja, vassal és rézzel együtt segíti a beépülést. Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, teljes biogabonák, búzacsíra, vassal kiegészített élesztő.

B5-vitamin: B6-, B8-, B9-, B12-, illetve a többi B-vitamin is, az A-vitaminnal a bőr és szövet újraképződést, regenerálódást segíti, a C-vitaminnal a fertőzések és a stressz leküzdéséhez nélkülözhetetlen. Képződéséhez az egyik kalcium frakció is szükséges. Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, gombafélék, földimogyoró, lencse, feles borsó, szója, bab, dió, teljes gabonafélék, roquefort és camembert sajt, méhpempő, virágpor, búzacsíra.

B6-vitamin: kapcsolatai a B2-, B5-, F- (gammalinolénsav) vitaminok, magnézium, cink és triptofán (esszenciális aminosav). Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, szőlő, mandula, cseresznye, szója, teljes gabona, káposzta, paraj.

B7-vitamin: a vérszegénység kezelésében a réz és a vas nyomelemekhez kapcsolódik, ezekkel együtt hat. Forrásai: csírázó gabonafélék, étkezési élesztő, teljes gabona, burgonya és más gumók, paraj, tej, szója, virágpor, propolisz.

B8-vitamin: szükséges mellé az A-vitamin és a B vitamin csoport tagjai, különösen a B2-, B3-, B5-, B6-vitamin. Forrásai: élesztő, tej, földimogyoró, szárazborsó, gombafélék, teljes gabonafélék, banán, lencse, káposzta.

B9-vitamin: B-vitamin csoport tagjai, különösen a B5-vitamin (az őszülést gátolja) és a B12-vitamin. Vassal és rézzel együtt hat a vérképzés zavarainál.  Forrásai: nyers bioparaj, élesztő, csírázó magvak, nyers zöldségfélék, teljes gabonafélék, hüvelyesek, klorofilban gazdag táplálék kiegészítők.

B10-vitamin: kapcsolódik az összes többi B-vitaminhoz, jelenléte elengedhetetlen a többi tevékenységéhez, hatásához. Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, mogyoró, teljes biogabonák, földimogyoró, búzacsíra, virágpor.

B11-vitamin: társulásra vonatkozólag csak feltételezik, hogy jelenléte szükséges az F-vitamin (esszenciális zsírsav) asszimilációjához, felhasználásához. Forrásai: élesztő, tejtermékek, csírázó gabona.

B12-vitamin: szüksége van a többi B-vitaminra, különösen a folsavra, a B9-vitaminra, mert vele együtt hat a vérképre. A kobalt az egyik alkatrésze. A vas és a réz hatásfokozóan, szinergikusan együtt hat ezzel a vitaminnal és a folsavval, a vér vörösvérsejtjeinek képzésében. Forrásai: tamari szójaszósz, tejtermékek (tejszín), élesztő, soju, miso, tempeh (laktofermentált szójakészítmények), csíráztatott gabona.

B15-vitamin: szinergikusan együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, és az A-, E-vitaminokkal is. Forrásai: sárgabarack mag (max. napi 8 szem) barnarizs, teljes biogabonák, csírázó gabonafélék, élesztő, búzacsíra.

C-vitamin: társul szinte minden más vitaminnal. Az A- és E-vitaminnal több anyagcsere folyamatban vesz részt. A bioflavonoidok (P-vitamin) nagymértékben függenek az aszkorbinsavtól, ezzel együtt fordulnak elő a természetben. A legtöbb nyomelem csak úgy tud eleget tenni feladatának, ha a C-vitamin elegendő mennyiségben van jelen. Forrásai: minden friss gyümölcs, zöldség és főzelékféle, fekete ribiszke, petrezselyem, káposzta, bogyósok (málna, csipkebogyó), citrusfélék (citrom, grapefruit, narancs, mandarin), teljes biogabonák, pasztörizálatlan gyümölcslevek stb.

Bioflavonoidok: C-, C2-, P-, K-vitamin a szükséges asszociációk. Forrásai: citrus gyümölcsök héja (narancs, mandarin, citrom, grapefruit), szőlőszemek héja, sárgabarack, eper, cseresznye, és a C-vitamin tartalmú táplálékok.

D- vitamin: a kalcium, a foszfor, az A- és az E-vitamin a D-vitamin fő kiegészítő anyagai, társ-tápanyagai. Forrásai: napfény, csírázó gabonafélék; továbbá: kakaó, nyers tej, ementáli sajt, tengeri alga.

E-vitamin: az E-vitamin felhasználásához elengedhetetlenek az F-vitaminok (többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak). Ugyanakkor ezek nélküle oxidálódnak. Szinergikusan együtt hat az A- és a C-vitaminnal, a szelén és a cink nyomelemekkel. Forrásai: csírázó gabona magvak, csírázó gabona olaj, hidegen sajtolt, első sajtolásból származó olajok; továbbá: zöldség és főzelékfélék, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula) teljes biogabonák, keményítős teljes kenyér, tengeri alga.

F-vitamin: F-vitamin szükséges a vitaminok összességének egyensúlyához. Különösképpen kapcsolódik az E-, A-, C-, B6- és B8-vitaminokhoz, a cink, a magnézium és a szelén nyomelemekhez. Forrásai: búzacsíra olaj, napraforgó és szója szűz olaj, vadsáfrány; továbbá első sajtolásból származó hidegen sajtolt szűz kukorica-, dió-, szőlőmag-, szezám- és tökmagolaj, borrágó és csészekürt olaj, feketeribiszke mag olaj.

I-vitamin: együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, a J- és az F-vitaminnal. Forrásai: szezámmag, szója, csírázó magok, élesztő, grapefruit, teljes biogabona félék, szőlő, cukornád lé, paraj, virágpor, lecitinben gazdag termékek.

J-vitamin: a J-vitamin együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, az I- és az F-vitaminnal. Forrásai: szezámmag, élesztő, szója, csírázó búza, csírázó magvak, zöldségek, fehérrépa, citrom.

K-vitamin: a K-vitaminnal társulnak a bioflavonoidok, együtt tartják fenn a sértetlen vérkeringést. Forrásai: csírázó lucerna mag, káposzta, paraj, joghurt, paradicsom, csírázó árpa és zab, szója olaj, murokrépa és fehérrépa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése