2011. január 11., kedd

Brokkoli gyógyhatásai

Tegnap ahogy vásároltam, hiehetetlenül rámjött a brokkoli ehetnék. Muki nem szereti, de én valahogy nagyon kívánom mostanában. Így kezdtem utánajárni, mi lehet ennek az oka. Mit rejthet ez a csodás zöldvirágos növény, amire ilyan nagy szüksége van a szervezetemnek?


A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkoli sok A és C vitamint tartalmaz, de jelentős a thiamin, riboflavin, miacin, kalcium, és vastartalma is. A termesztése Olaszországból ered, a nevének (broccolo) jelentése „káposzta sarj”.

A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is. Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el, a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban.

A brokkoliban található szulforafán nevű anyag olyan proteinek termelésére serkenti a szervezetet, amelyek helyreállítják a cukorbetegség miatt károsodást szenvedett véredényeket. Az adatok bizonyítják, hogy a brokkoli segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a cukorbetegségben szenvedők esetében. Található benne egy olyan anyag, mely segít helyreállítani a károsodott véredényeket. Csökkenti a rák kialakulásának rizikóját 80-100 gramm brokkoli napi elfogyasztása véd a különböző rákos megbetegedések, főleg a vastagbél és a tüdőrák, kialakulása ellen.

A brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és ß-karotin-forrás, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben, de ott a helye az indolszármazék-tartalmánál fogva is. Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli nemcsak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem – a legújabb kutatások szerint – a gyomorrák ellen is hat. A brokkoli több mint 30 antioxidáns hatású anyagot tartalmaz, ezek különböző indolok, bioflavonoidok. A legfontosabb hatóanyagának a karfiolban és a káposztában is megtalálható szulforafán nevű kéntartalmú vegyületet tartják. Kísérletekben bizonyították, hogy elősegíti bizonyos védőenzimek termelését a szervezetben; ezek segítenek a rákkeltő anyagok kiválasztásában és megelőzik a rákhoz vezető sejtkárosodást.
Felhasználási területe nagyon változatos, hiszen savanyúságnak, köretnek, levesnek vagy spárga módjára főételnek egyaránt elkészíthető. Igyekezzünk a feldolgozás, párolás során csak rövid ideig, maximum 10 percig melegíteni, hogy megőrizzük értékes vitamin és ásványi anyag- tartalmát. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető. Szezonja novembertől márciusig tart, de ropogós rózsáit fagyasztva bármikor fogyaszthatjuk. A friss növényt hűtőben nyitott zacskóban néhány napig tárolhatjuk, igen romlandó. A fagyasztást jól bírja, nyersen és párolva is. -20°C alatt tárolva akár egy évig is fogyasztható marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése