2011. január 7., péntek

Rózsa (Rosa damascena, Rosa centifolia)



Elterjedése: A világon szinte mindenütt termesztik, legeredményesebben azonban a meleg éghajlatú vidékeket, a sok napsütést kedveli, a vizellátást tekintve nincsenek nagy igényei.
Őshonosnak teknthető a mediterrán térségben, Indiában, Kinában, Bulgáriában.
Gyűjtése, felhasználása: A virágszirmok „szüretelése” legjobb az aktuális telihold idején koradélutáni napfényes időben, amikor az aroma és illatanyagok gerjesztett állapotban vannak. Törekedni kell a szirmok épségének megőrzésére, amennyiben száritásra kerül a sor, hűvös, száraz helyen száritsuk, lehetőleg papirral letakartan, hogy megőrizzük az aromát. A nyers felhasználás esetén a szirmokat érdemes egy kicsit megtörni, ha pakolás, kivonat, vagy lekvár készitésére, bedörzsölésre kivájuk felhasználni. Az illóolajat vizgőz lepárlás, vagy hidegpréselés útján nyerhetjük a szirmokból.
A rózsaolaj értéke a középkorban a szinte megfizethetetlen kategóriába tartozott, készitésének titkát, a rózsatermesztés fortélyait, sőt még a rózsát is szigorüan őrizték, halál terhe mellett. Gyógyitó hatását még ma is világszerte elismerik.
Izekeserű-3, pikáns-2, fanyar-1, édes-1 az utóhatása édes
Energetika: A szelet, a tüzet és a vizet egyenlő mértékben csökkenti, kiegyenliti őket, túlzásban alkalmazva viszont fokozza a vizet és az emésztetlen anyagok, a mérgek felhalmozódását.
Általános hatás: vértisztitó, fertőtlenitő, összehúzó és sebgyógyitó hatású, idegerősitő és nyugtató, szélhajtó, hűtő, gyulladás, illetve tűztúlsúly csökkentő, emmenagogum. Immunrendszer erősitő.
Lélektani hatás: Megnyugtat ellazit, felszabadit. A kibillent lélek egyensülyát helyreállitva támasztja meg. Megtisztitja a szivet az indulatoktól, irigységtől, féltékenységtől, gyűlölködéstől, rosszindulattól. Az elme zavaros gondolatait, görcsös félelmeit, lehangoltságát szünteti. A megbékélés és a kellemes hangulat megteremtésében segit. Fokozza a szeretet, az elfogadás, a megbocsátás és a tisztelet érzését, segiti a tisztességes létezést. Növeli a nemi vágyat.
Részletes ismertetés: A rózsaviz szájöblitőként gyógyitja a szájüregi sebeket, nyugtatja az afták égő érzését és csökkenti az inygyulladást, szájszagot. Az emésztésre nézve laxativ hatású a belőle készitett rózsaszirom lekvár, vagy a szirmok meleg tejben elkészitett forrázatának fogyasztása. Csökkenti és harmonizálja a túlzásba került emésztőnedv termelést, a gyomorban és a vékonybélben, miáltal az emésztőcsatorna fekélyeire jótékony hatásü. A vastagbél megtisztulását elősegiti. Sziverősitő hatású a belőle észült főzet, vagy olajának szivtájra dörzsölése. Segiti a sebgyógyulást, fertőtlenit, csillapitja a vérzést a friss szirmokból készült sebpakolás. Hűtő vértisztitó, az ereket enyhén összehúzza, a keringést egyensúlyosra tonizálja.
A szervezet egészére nézve gyulladás csökkentő, szünteti a vérpangást, vértolulást, csillapitja a magas vérnyomást. A migrénes fejfájást csillapitja a halánték és tarkótájék olajos bedörzsölése, a gyulladt szemre jótékony hatású a belőle készült borogatás, szirompakolás. Nyugtatja, a májat, csökkenti a tülzott epetermelést, hajtja az epét. A vesék túlhajszoltságát szünteti, működésüket kiegyenliti, a mellékvese túlműködését visszafogja. Bőrápoló, bőrtisztitó, bőrnyugtató hatású, az áztatmányával, olajával készült borogatás, párlás. Gyulladt, leégett, mély kelésekkel tarkitott bőr kezelésére, valamint sömörös betegségek esetén bedörzsölőszerként javallt. Idegrendszeri erősitő és nyugtató, hatékonyan kezeli a stresszes állapotokat illóolajának belégzése, nyugtatja a légzést, várandós kismamák szorongásainak, félelmeinek kezelésére, kedélyállapotuk kiegyenlitésére kiváló. Menstruáció szabályosságának elősegitésére, a túlzott, vagy rendszertelen méhvérzés kiküszöbölésére, a női belső nemiszervek regenerálására, fertőzéseinek, gyulladásainak kezelésére alkalmas Teakeverékben hibiszkusszal, sáfrányos szeklicével együtt alkalmazva, vagy rózsavizként fogyasztva, esetleg aromaterápia formájában.
Megkötés : viztúlsúly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése