2011. január 12., szerda

Kókuszolaj - Cocois Oleum

Természetes, lepárolatlan állapotában, szobahőmérsékleten szilárd, ekkor arckrémekhez, az igénybevett haj fényének visszanyeréséhez használják. A lepárolt, finomított kókuszolajat nagyon könnyű, gyorsan felszívódó masszázsolajként használhatjuk.


A kókuszolaj a napjainkban kapható leghatásosabb testápoló. A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai a száraz bőrt hatásosan hidratálják, és gátolják kiszáradását. Ez különösen a téli hónapokban okoz látványos változást. Az olaj repedezett ajkak és sarkak puhává varázslására is kitűnően alkalmas. Baktérium-, vírus-, gomba-, és élősködőölő hatásúak. A közepes szénláncú zsírsavak gyakorlatilag szétmarják a kórokozók sejtfalát, így felnyitják az utat az antioxidánsok előtt, amelyek a kórokozókat belülről pusztítják el. Szerencsére a természetes kókuszolaj antioxidánsokban is gazdag. Ezért ha bőrünkre kókuszolajat kenünk, bőrünket is megszabadítjuk a kórokozóktól. Az antioxidánsok (például az A, C és E vitaminok) gátolják a szabadgyökök képződését, így értelemszerűen lassítják az öregedés folyamatát. A természetes olaj antioxidánsai hatástalanítják a káros napsugárzás következtében létrejövő szabadgyököket.
Rendszeres belső használata olyan zsírsavakat jutat a szervezetbe amilyen az anyatejben található. Ez a lauránsav. Erősíti az immunrendszert, megoldás a gyomor és bélbetegségekre. Antimikrobiális hatása segít a candída leküzdésében vagy szépíti a bőrt.
A kókuszolaj, mivel magasan telített, nagyon stabil molekula és rendkívül ellenálló az oxidációval szemben. Ha megfelelően dolgozzák fel, két vagy három éven keresztül is eláll, anélkül, hogy megavasodna.  A kókuszolaj 24 fok alatt tiszta folyadékból fehér szilárd anyaggá alakul. A kókuszolaj igény szerint használható mindenféle étel elkészítéséhez, főzéshez, ugyanúgy, ahogy más olajokat használnál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése