2011. január 19., szerda

Napraforgó olaj - Helianthi Oleum

A napraforgó mag nemcsak finom rágcsálnivaló, hanem bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül.


A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj. Ásványi anyagokat, nyomelemeket is bőven találunk benne. Hatóanyagai: cholin, linolein, olein, lecithin, a virágjában xanthophyll. A benne lévő hatóanyagok, összetevők kedvező élettani hatásainak köszönhető mai népszerűsége.
Mivel könnyen felszívódó olajról van szó, minden bőrtípusra bátran alkalmazhatjuk. Magas E-vitamin tartalma miatt jó hatással van a száraz, kéynes bőrre. Mindenféle bőrbetegséget, fekélyeket kezelketünk vele.
Az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik. napraforgó olaj fogyasztása kedvező a vér lipid profilját illetően jó ötven évvelezelőtti megfigyelés. Azonban a biokémia és a klinikai kémia bebizonyította, hogy a kérdés ennél összetettebb. A napraforgóban található többszörösen telítetlen zsírsav csökkenti a szérum össz-koleszterin tartalmat, de csökkenti a védő-koleszterin (HDL-koleszterin) szintet is. A napraforgóolaj ugyan sok linolsavat tartalmaz, de csak nyomokban található benne a másik létfontosságú zsírsav, az alfa-linolénsav. Belsőleg 10-20 ml-es adagokban epehajtó hatása van. Ezt ne alaklmazzuk olyanoknál, akiknek savtúltengése illetve epegörcsei vannak.
Hordozóolajként csak hidegen sajtolt változatát használjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése