2011. január 31., hétfő

Ajurveda tippek az étrend kialakításához

Az Ajurveda tudományban, az étel szerepe nem pusztán a test ellátása alapvető tápanyagokkal, mint pl. vitaminokkal, ásványokkal és nyomelemekkel. Az ételfogyasztás harmonikus egyensúlyt tart fenn a testben, valamint a test energia szükségleteit pótolja. Maharishi Ajurveda felfedezte, hogy ahhoz, hogy a testet ellássuk mindazzal, amire szüksége van, nem csak az étel minősége a fontos, de az emésztési rendszerünk működésének a módja is. Ez határozza meg az étel megfelelő emésztését, feldolgozását.


Aloo naan

1. Akkor együnk, amikor igazán éhesek vagyunk, és amikor a korábban elfogyasztott ételt teljesen megemésztettük (főétkezés után 3-6 óra múlva).
2. Együnk csendes és nyugodt környezetben. Miközben eszünk ne olvassunk, dolgozzunk vagy ne a televíziót nézzük. Mindig ülve együnk.
3. Ne együnk túl sokat. Csak annyit együnk, amennyi elveszi ez éhség érzetünket.
4. Étkezés után 5-10 percig nyugodtan maradjunk ülve.
5. Az ebéd legyen a főétel a nap folyamán. A reggeli és az ebéd legyen könnyű. A vacsorát ne késő este fogyasszuk.
6. Este kerüljük a nehéz ételeket, például hús, hal, joghurt, sajt, író és kvark.
7. Minden nap körülbelül ugyanabban az időben étkezzünk.
8. Kerüljük az étkezések közötti nassolást. Helyette igyunk forró vizet és ha szükséges, érett édes gyümölcsöket együnk.
9. Az ételek legyenek frissen elkészítve; legyen egészséges és finom. Kerüljük a gyorsfagyasztott és lejárt minőségű ételek fogyasztását.
10. Az ételek nagy része legyen megfőzve, mivel a test könnyebben felszívja a főzött ételt. A nyers ételeket (pl. saláta) külön ételként fogyasszuk.
11. Használjunk fűszereket: ezzel nem csak az étel lesz ízletes, de gyakran az emésztési folyamatot is segíti. Ebben az értelemben a Vata, Pitta és a Kapha kifejezetten javasolt.
12. Az étel mind a 6 ízt tartalmazza: édes, savanyú, sós, csípős, keserű és fanyar. Az ízek nagy hatással bírnak a fiziológia belső egyensúlyának kialakítására.
13. Étkezés közben ihatunk folyadékot, például vizet, juice-t vagy lassi-t. Kerüljük a jéghideg italokat.
14. Ne igyunk tejet miközben eszünk. Azonban ihatunk tejet pirítóshoz, gabona termékekhez és édes ízű ételekhez.
15. A mézet ne melegítsük fel, és emiatt ne is használjuk főzéshez vagy sütéshez.
16. Megfelelő ételkiegészítőket fogyaszthatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése