2011. január 28., péntek

Nyomelemek


Cink: B-vitamin csoport tagjai (főként a B6-vitamin), réz és A-vitamin a szükséges asszociációk. Forrásai: csírázó gabonafélék és magvak, lencse, zsázsa, fehérbab, szárazborsó, szója, spenót, burgonya, teljes gabonafélék, élesztő.

Fluor: a fluor együtthatói, az összes többi ásványanyag. Forrásai: paraj, fodroskel, pitypang, csírázó gabonafélék, tengeri algák, sárgabarack, csírázó napraforgómag.

Foszfor: kalcium, magnézium, D- és F-vitamin a szükséges asszociációk. Forrásai: szezámmag, csírázó szója, búza és biogabonafélék, megtalálható minden nem finomított biotermékben: lencse, burgonya, fűszerpaprika, köles, valamint élesztő, sajtok, kecsketej, olajos magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű lisztek, alga.

Jód: pajzsmirigyhormonok termelése, az anyagcsere szabályozása, idegrendszer működése. Forrásai: tengeri algák, zöldbab, vöröshagyma, fehérrépa, eper, ribiszke, retek, tej, szilva.

Kalcium: a kalcium anyagcseréjét megkönnyítik az A-, D-, és a C-vitaminok, hatékonyságához szükség van a kalcium, foszfor és magnézium helyes arányára (két rész kalcium, egy rész foszfor, egy rész magnézium) Forrásai: szója, mandula, zsázsa, mák, szezámmag, tejtermékek, csalán, mogyoró, szárított füge, szárazborsó, bab, teljes búzaliszt, rozsliszt.

Kálium: a káliumnak a nátriummal és a B-vitaminokkal, különösen a B6-vitaminnal kell társulnia. Forrásai: tofu szója készítmény, napraforgómag, tengeri algák, csírázó zsázsa, olajos magvak, mazsola, hüvelyesek, burgonya, teljes búzaliszt, rozsliszt, zöldség- és főzelékfélék (karalábé, karfiol, kelkáposzta, retek, zellergyökér), búzacsíra, virágpor.

Kén: szükséges asszociációk a B-vitamin csoport tagjai, az aminosavak, a mangán, a réz. (Egyes aminosavak felépítésében, struktúrájában részt vesz a kén.) Forrásai: teljes tej, fekete retek, vöröshagyma, teljes biogabonák, csírázó magvak, élesztő, szója, hüvelyesek, kecsketej, földimogyoró, mák, mandula, mogyoró, dió, fűszerpaprika, burgonya, spenót, ementáli sajt, túró, búzacsíra, tengeri algák, virágpor.

Kobalt: a kobalttal a B-vitamin csoport tagjai, a vas és a réz kell, hogy társuljon. Forrásai: laktofermentált szójakészítmények (tamari, soju, tempeh, tofu stb.), csírázó biolencse, teljes biogabonák, cseresznye, körte, tej, tejszín.

Króm: a króm csak kis mértékben (1%) építhető be a szervezetbe. Aktivitásához, hatékonyságához szükséges, hogy társuljon hozzá elegendő B-vitamin és bizonyos esszenciális aminosavak. A cink ugyancsak fontos az együtthatáshoz, a cukrok anyagcseréjében játszott szerepe miatt. Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, teljes biogabonák, feketebors, kakukkfű.

Magnézium: a magnézium a kalciumhoz és a foszforhoz képest helyes arányban kell, hogy jelen legyen. A B6-vitamin elengedhetetlen a felhasználáshoz, asszimilációjához. Védi az E-vitamint. Forrásai: mandula, szója, teljes biogabonák, csírázó magvak, biozöldségek, szójakészítmények, barnarizs, kukoricaliszt, zabpehely, mák, dió, mogyoró, hüvelyesek, kakaó, vöröshagyma.

Mangán: a mangán aránya a sejt-miliőben szorosan összefügg a réz, a foszfor és a kalcium arányával. A kelleténél több kalcium, foszfor, vagy a vas akadályozza anyagcseréjét és a rézhiány arányosan, növeli a mangán arányt. Szinergikusan együtt hat a B-vitamin csoporttal és a C-vitaminnal. Forrásai: mogyoró és más olajos magvak, szója, teljes biogabonák, hüvelyesek, csírázó magvak, zöldség- és főzelékfélék (paraj, cékla, petrezselyemgyökér, zöldborsó, fejessaláta), barna kenyér.

Molibdén: a molibdénnek együtt kell jelen lennie a vassal, a rézzel és katalitikus elemekkel. Forrásai: teljes biogabonák (főleg csírázó állapotban), szója, hüvelyesek, élesztő, zöldség- és főzelékfélék (elsősorban biotermékek), búzacsíra.

Nikkel: szükséges asszociációk az A-, C- és P-vitamin (rutin) Forrásai: szója, hüvelyesek, teljes biogabonák, paraj, petrezselyem, friss bab, tengeri alga.

Réz: a rézzel a C-vitamin, a vas és a cink kell, hogy társuljon. Forrásai: csírázó gabonafélék és hüvelyesek, tengeri algák, szója, dió, mandula (napi 8 szem), zab, gombafélék, aszalt sárgabarack, gesztenye, zsázsa, olajbogyó, élesztő.

Szelén: a szelén, mint antioxidáns szinergikusan együtt hat az A-, C- és az E-vitaminnal. Felszívódását megkönnyítik az aminosavak és a B-vitamin csoport tagjainak jelenléte. Forrásai: csírázó gabonafélék és magvak, teljes biogabonák, vöröshagyma, élesztő, bio zöldség és főzelékfélék, ananász.

Szilícium: a szilícium szorosan együtt hat, együtt működik a kalciummal. Forrásai: mezei zsurló, vöröshagyma, teljes biogabonák, mogyoróhagyma, fokhagyma, metélőhagyma, őszibarack, retek, kelvirág, a főzelékfélék és gyümölcsök héja, tök, spenót, uborka, sárgarépa, szárazborsó, céklalé, apróbojtorján.

Vanádium: a C-vitamin védi a szervezetet a vanádium szükségesnél nagyobb mennyiségétől, kiválasztja, eltávolítja a felesleget. Forrásai: első préselésből származó hidegen sajtolt olajok, barnarizs, napraforgómag, petrezselyem, szója, hajdina, csírázó lucernamag, sárgarépa, fokhagyma, tengeri algák.

Vas: a vas felszívódásához C- és E-vitamin jelenlétére van szükség. A vérben a rézhez kapcsolódik, vele kombinálódik. A B-vitaminokat kíséri, lehetővé teszi anyagcseréjüket. Forrásai: paraj, teljes gabonák, hüvelyesek, mák, mogyoró, dió, napraforgómag, földimogyoró, mandula, kakaó, zabpehely, szárított vargánya, aszalt gyümölcsök (füge, sárgabarack, szilva, szőlő), petrezselyem, szója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése