2011. január 9., vasárnap

Mézzel is gyógyíthatsz!!!


Hogy a méz finom, az nem jelenti azt, hogy csak enni jó.
Otthoni "patikánkban" jól hasznát vehetjük.


Égési sérülés
Kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben.
Álmatlanság
Egy szűk evõkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató. 
Hiperaktivitás
Mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörgeti a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincsen. 
Ágybavizelés
Egy teáskanálnyi méz lefekvés előtt segít a vízvisszatartásban, és idegrendszerre kifejtett hatása révén megszűnteti a félelmeket. 
Orrdugulás
Egy szűk evőkanál mézet oldj fel egy kisebb lábos vízben, és inhalálj vele törölköző alatt. Bakteriális és allergiás orrdugulást is kitűnően csillapít.
Kimerültség
Az állóképesség javítására versenyek előtt, és a regenerálódásra versenyzés után is hasznos lehet egy kis méz. Oldj fel egy rész mézet négy rész vízben, majd tartsd a hűtőben, és abból kortyolgass egy-egy kanálnyit. 
Izületi gyulladás
Keverj el egy rész mézet egy rész almaecettel, majd higítsd fel vízzel ízlés szerint. Javítja az emésztést, és a fogyást is segíti. Kiűzi a szervezetből a kórokozókat, és a hugysavszintet is szabályozza. 
Torokfájás
Egy teáskanál mézet olvassz meg a szádban, majd csurgasd le a torkodon. Enyhíti a gyulladást. Ha nem csak a torkoddal, hanem a garattal vagy a hangszálaiddal is gond van, akkor keverj el egy nagyob bögre meleg tejben egy evőkanál mézet, és tegyél bele egy tojás sárgáját. Még melegen kortyolgasd el. Védőréteget képez a torkon, így ezek után 1 órán keresztül ne igyunk, ne együnk, lehetőleg pihentessük torkunkat (ezt az esti lefekvés előtt ajánlatos meginni). 
Stressz
A vízben feloldott méz stabilizáló hatással bír, kiegyenlíti a lenteket és a fenteket. Egy rész mézet oldj fel négy rész vízben. 
Tartósítószerként
Ha cukor helyett mézet használsz a süteményekben, tovább maradnak frissek. A recept folyadéktartalmát csökkentsd 1/5ével, hogy a méz mennyiségét kompenzáld. 
Babócáknak
Egy éves kor felett keverd az ételébe, esetleg az italába: négy teáskanállal adj egy üveghez. Minél "darabosabb" a mozgása, annál több mézet érdemes adni a babának. Amikor jön a foga, bedörzsölheted az ínyét tiszta mézzel, ez nyugtatja és helyi érzéstelenítő hatása is van.
Csontritkulásra
Napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását, így megelõzi a csontritkulást. 50 felett 
mindenkinek hasznos lenne naponta mézet fogyasztania. 
Migrénes fejfájásra
Egy evőkanálnyi mézet oldj fel fél pohár meleg vízben. Apránként kortyolgasd el, amikor épp rád törne a migrén, és ha szükséges, ismételd meg 20 perccel később. 
Szemgyulladáskor
Egy rész mézet oldj fel egy rész meleg vízben. Amikor kihűlt, ezzel borogasd a szemed. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése