2011. január 10., hétfő

A gyermek kincs

Életed legtratósabb kapcsolata akkor születik, amikor gyermeked lesz.
A gyermek teremti a családot, nélküle csak rokonaid vannak...


1. 
Legfontosabb a demokratikus családi légkör. Várd el a gyermekedtől, hogy kinyilvánítsa a véleményét.
2. 
Fontos, hogy a gyermeked szeretetben nőljön fel, és sose kételkedjen benne, hogy a szülei szeretik őt. A feltétel nélküli szeretet a legfontosabb a világon.
3. 
Bármit mondasz a gyermekednek, az a személyiségévé válik. Gyakran mondjad neki: Nagyon szeretlek, én bízom benned, képes vagy rá!
4. 
Légy rendszeres, mutass példát a gyermeknek, alakíts ki időrendet, és tartsd is be azt. Ne feledd, a gyermek példaképe a szülő.
5. 
Ha lehet, soha ne verd meg a gyermeket.
6. 
Soha ne erőltesd, hogy egyen a gyermek, de lásd el bőségesen vitaminban gazdag zöldséggel, gyümölccsel, 70%-ban nyers, természetes étellel.
7. 
Ami a gyermeké, az a gyermeké. Soha ne erőltesd, hogy megossza másokkal, ne engedd, hogy a másét elvegye.
8. 
A gyermeket gyakran dícsérd meg, legyen sikerélménye!
9. 
Soha ne állítsd a gyermeket példaképül, vagy elrettentő példaként a többiek elé, ezzel növeled az egóját, vagy elveszed az önbizalmát.
10. 
Ne várd el a gyermektől, hogy okosabb, szebb, tehetségesebb legyen, mint te. A feltétlen szeretet azt nem engedi meg.
11. 
A gyermek kérdéseit mindig egyszerűen, realitást nyújtva válaszold meg. Ha valamit nem tudsz, azt ismerd be, és ne szolgálj valótlan adatokkal.
12. 
A gyermeket tekintsd egyenrangú félnek. Ne játszd a tökéletest. A gyermeknek is lehet igaza. Ha valamit elrontottál, kérj tőle bocsánatot.
13. 
Ne hagyd, hogy a gyermek kimagyarázza tetteit. Bátorítsd, hogy helyreállítsa a kapcsolatát másokkal, ha elrontott valamit.
14. 
Engedd meg a gyermeknek, hogy segítsen, amikor akar, de ne erőltesd, ha nincs hozzá kedve.
15. 
Figyelj rá, hogy a gyermekek soha ne tétlenkedjenek, de semmire ne kényszerítsd őket. Biztosíts számukra megfelelő feladatot, elfoglaltságot, amivel játszhatnak. Bíztasd őket, hogy maguk is keressenek megfelelő elfoglaltságot, amivel képességeiket kibontakoztathatják.
16. 
A gyermeket nem nevelni, hanem mindiga  megfelelő irányba terelni kell.
17. 
A tudatos szülő a gyermekére nem erőszakol rá semmit. Az egyén csak a szabadságban tud fejlődni. Minél nagyobb a szabadság, annál nagyobb a tapasztalat. Mindent szabad nekem, de nem válik minden a javamra.
18. 
Ne akard élni a gyermek életét. Hagyd, hogy ő válasszon.
19. 
Az anyai szeretet pótolhatatlan, nincs földi lény, aki helyettesíthetné.
20. 
A pozitív elvárás a csúcsteljesítmény egyik legjobb befolyásoló tényezője gyermekkorban. Ne feledd, hogy minden gyermek zseninek születik valamilyen téren. Korán tanítsd meg a gyermeket, hogy szeresse magát. A nagy önbecsülés jobb eredményeket, népszerűséget, elfogllatságot eredményez. Aki szereti magát, nem fél semmitől és senkitől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése