2011. január 7., péntek

Datolyaszilva - Diospyros kaki (Vicces de finom)


A sharon egy gyümölcs, amely az Izraeli-síkságról kapta a nevét.  A gyümölcs több néven is ismert, hívják hurmának, égiszilvának, datolyaszilvának és a magyarul vicces hangzású khaki név sem idegen tőle. Az utóbbi két megnevezés a gyümölcs fajtájának nevéből származik, ugyanis a fajta neve Diospyros kaki. 
A khaki Kelet-Ázsiából származik, Észak- Kínában, Dél- Koreában és Japánban is ősi kultúrnövénynek számít. Európába először a XVII. században került be. 
Héjának és húsának a színe a pirostól a narancssárgáig minden színárnyalatban megtalálható. Héja a paradicsoméhoz hasonlóan sima, a gyümölcshús pedig üvegesen átlátszó, zselés. Gyümölcse megérve puha, édes-zamatos. Az érett gyümölcs csak pár napig tárolható. Lehetőleg a boltban csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amely már puha, ugyanis éretlen állapotban igen magas a csersavtartalma. Igen alacsony a kalóriatartalma, hiszen száz gramm mindössze hetven kalóriát tartalmaz. A vitaminok közül  C-vitamint, kalciumot, vasat és nátriumot, és renegeteg béta-karotint is tartalmaz. Magja megpörkölve kellemes aromájú kávépótló. Gyümölcsei tökéletesen beérnek, mert utóérőek, akkor fogyaszthatóak, amikor már teljesen megpuhultak. Az érett gyümölcs maximum 2 napig tárolható el hűtőben. A kaki héjastól, de a csészeleveleket eltávolítva, lefagyasztható. 
A japán kakiszilva fajtákai megnézhetitek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése