2011. január 17., hétfő

Szezámolaj - Sesami Oleum

Sűrű, tömény illatú olaj. Színe tiszta halványsárga.
Az ősi Kínában, a legínségesebb időkben is kaptak egy adag szezámmagot a várandós asszonyok és a gyermekes anyák. Egyiptomban III. Ramszesz idején már termesztették. A korai orvostudomány és a népi gyógyászat sok jó tulajdonsággal ruházta fel. Az agy, az idegszövetek és a szívizom erősítőjének tartották. Ezért krónikus fáradság, álmatlanság, szívbetegségek és a szexuális vágy csökkenése esetén ajánlották.
Rendszeres fogyasztásáról úgy gondolták, jó székrekedésre, máj- és epehólyag-bántalmak esetén, erősíti a szervezet védekezőképességet a bőr és a nyálkahártya rákos sejtburjánzása ellen, és segíti a káros bomlástermékek eltávolítását is. Megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól, érelmeszesedéstől. Epekő kihajtására az epehólyag erőteljes ingerlése céljából egyszerre nagyobb mennyiségű szezám olajat itattak a beteggel. A régi római katonák a szezámmagot mézzel kombinálva erejük növelésére, azóta ugyanezt sokan fiatalítóként, férfiasságot fokozó szerként fogyasztják.
szezámmagolaj a mangán, nikkel és vas mellett természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Magas lecitintartalma állítólag jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre. A szezámolajat gyógyszerészetileg más olajokhoz hasonlóan a többszörösen telítetlen zsírsavakkal együtt alkalmazzák.
Masszázsolajnak is kiváló, méregtelenító hatása miatt nagy mennyiségben alkalmazza az ayurvéda, hatásos a vata dósa egyensúlyzavarának helyreállításában. A szezámolaj   könnyen bejut a bőrbe,úgynevezett gyors olaj. Emiatt a tulajdonsága miatt keverik  cellulitisz és testsúlycsökkentő  keverékekbe,(10% avokádó olajjal). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése