2011. január 14., péntek

Sárgarépaolaj - Daucus Carota Sativa Oleum

Ez az olaj a növény gyökeréből készül és szintén tartalmaz aktív növényi részeket. Általában 10%-os arányban keverik valamilyen könnyebb bázisolajhoz.


Gyönyörű narancsos színű és gazdag béta-karotinban, vitaminokban. Lassítja a bőröregedést és gyógyír a száraz, viszkető, gyulladt bőrnek. Rendben tartja az epénket, bélrendszerünket, belülső használata segíti a hajnövekesét.
A gyökérfélék közül (táplálkozás-élettani szempontból) a sárgarépa az egyik legjelentősebb zöldségünk. Tápérték szempontjából a sárgarépa calciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-komplex, C-, E- ,G-, és K- vitaminokat tartalmaz. A sárgarépa vízben nem oldódó rostokat is tartalmaz, így hasznos tulajdonságai érvényesülnek az emésztési folyamatokban is.
Az A- vitamin nélkülözhetetlen a csontozat és a fogazat fejlődéséhez ( nem véletlen a babakor első zöldségféléje), valamint az immunfolyamatok, és a hámszövet épségeinek fenntartásához. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény-és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A vitamin) nincs megfelelő mennyiségben a szervezetünkben, ezért javítja a látást. A magas karotin tartalmú táplálkozás csökkenti a vér koleszterinszintjét, savtalanítja a vért, elősegíti a máj jobb működését, a nehézfémek szervezetből történő kiürítését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése