2011. január 19., szerda

Lenmagolaj - Lini oleum

Talán az első és egyik legfontosabb az esszenciális zsír, ami az egyik legtisztább tápanyagforrásnak számít napjainkban.


Gazdag A-, B-, C-, D-, és E- vitaminokban. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód stb. természetes forrása.
Bőrtápláló és regeneráló hatású, segíti a sejtek újraképződését külső és belső használata során is. Csökkenti a szőrtüszők környékének gennyes gyulladását és a kelések kialakulásnak veszélyét. Nagyon eredményesen alaklmazzák ekcéma, psziriázis és égési sérülések kezelésénél.


A lenmagolaj zsírsavösszetétele nagyon előnyös, mivel kimagaslóan magas arányban tartalmaz az egészséges táplálkozás szempontjából fontos telítetlen zsírsavakat, külömösen a háromszorosan telítettlen zsírsavakat, mely miatt az olaj jelentősége egyedülálló. A lenmagolaj hathatós védelmet nyújthat a szív-és érrendszer számára azzal, hogy javítja az artériás keringést, az artériák működését és az energiatermelést, csökkenti a koleszterinszintet. Az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Serkentheti az agyműködést és a kapilláris vérerek munkáját ( agyban , vesében, szemben), azok eldugulását, és számos öregkori nyavalyától kímélhet meg. Szabálytalan szívverés, szívszélütés, szívizomgyulladás kiegészítő kezelője. is lehet. Természetes úton csökkenthető vele a vérsűrűség. Csökkentheti a gyomorsav roboráló hatását, kimossa a koleszterint, szabályozza a glükóz jelenlétét a vérben. Kiváló májtisztító, különösen zsírmáj esetén. Megszüntetheti a székrekedést, szabályozhatja és rendszeressé teheti a bélmozgást. Az olajban található kéksav -glikozidák miatt gyulladásos betegségek kezelésére alkalmazható, (ízületi gyulladások, gennyes - fekélyes sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket. Izomláz, izomfájás enyhítésére is javasolható. Rovar-és méhcsípés helyét bekenve, a lenmagolaj kiszívja a mérget a szervezetből. Száraz bőr (hámlás) esetén a tüneteket megszüntetheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése