2011. január 5., szerda

Élesztőről mindent



Az élesztő növényi egysejtű, a gombafélék családjába tartozik. Rendkívül tápláló volta miatt régóta él vele az ember. A tudományos kutatás számára is fontos, már Pasteur felismerte, hogy milyen gazdag bioanyagokban. Nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat, szénhidrátokat, számos enzimet, aminosavakat tartalmaz. Az élesztőben található lizin minősége az emberi szervezet számára sokkal értékesebb, mint az állati fehérjék lizinje. Az élesztő kiváló B-vitamin-forrás. Tartalmaz B1-, B2-, B3-, B4-, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, szelént, kolint, biotint és karnitint.

Az élesztő természetes módon egyensúlyozza ki a tökéletlen emésztés okozta „mérgezéseket”, mint pl. az emésztőrendszer savhiányát, a gyerekeknél a gyomor- és bélhurutot, a felfúvódást, és jó ellenszer a bőrgyulladással kapcsolatos problémák, mint pl. kelések, pattanás, gennyes sömör, árpa esetében. Az élesztő szedése számos esetben, többek között influenza, tüdőgyulladás, idült mandulagyulladás, cukorbetegség, B-vitamin hiánya esetén javasolt. Azonban nem mindegy, milyen formájában vesszük magunkhoz. A legjobb kis mennyiségben, rendszeresen és nyersen fogyasztani. Amint ételbe kerül, és magas hőfokon elveszti vitaminjainak legtöbbjét, szervezetünk már nem hasznosítja jól a maradék tápanyagokat sem. Tabletta formájában is nézzük meg, mit tartalmaz az általunk választott készítmény.


Használhatjuk kozmetikumként is. Az élesztő arcra felkenve vitaminokkal tölti meg bőrünket, melynek kisebb sérülései sokkal hamarabb gyógyulnak, gyógyítja a különféle mitesszerek, pattanások okozta gyulladásokat, makulátlanná varázsol. A pakoláshoz nem kell egyebet tenni, mint hordózóanyagban (tej, tejföl, joghurt, bázisolajok, méz, stb.) feloldani, majd arcunkra kenni. Hatóanyagai körülbelül 20 perc alatt fejtik ki jótékony hatásukat. A különleges pakolás fokozza arcunk vérellátását, és szépen kisimítja azt. Vonzó és fiatalos külsőt kölcsönöz.
Hajunk is meghálálja, ha élesztőt eszünk, vagy élesztős pakolással kényeztetjük. Magas B-vitamin készletei erõsítik és táplálják a hajat, csökkentik a korpásodást, szabályozzák a faggyútermelést, aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Védik a hajat a hajhullástól, és az õszüléstõl. Segítenek a gyulladások kivédésében, és egészségesen tartják a fej bõrét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése