2011. január 10., hétfő

Mandulaolaj - Amygdalae oleum

Színe halványsárga, teljesen szagtalan és kiváló bőrpuhító. Kedvelt vivőanyag, sima, szinte szagtalan, sok proteint tartalmaz.


Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és magas a fehérjetartalma. Telítetlen zsírsav tartalma miatt védőréteget képez a bőrön, ezáltal óvja annak hidrolipid köpenyét a külső hatások - például a szél és a hideg - ellen. A mandulaolaj természetes hatóanyagai nyugtatják bőrt. Bőre csodálatosan rugalmassá válik. A mandulaolaj minden bőrtípusra jó, különösen alkalmas az ekcémás bőr kezeléséreNagyon jó a száraz, érzékeny és irritált bőrre, melyet kiválóan puhít, felfrissít! Kismamáknak pocakkenésre kitűnően használható. Általános bőrápoló szerként csecsemőknél és gyermekeknélegyaránt használható.Fontos alap (bázis) olaja számos masszázsolajnak és kozmetikai készítménynek, és önmagában is használható valamennyi bőrtípus kezelésére. Enyhíti a viszketést, a bőr ingerlékenységét és a gyulladásokat, ezen kívül megnyugtatja, puhábbá, simábbá teszi a bőrt. Alkalmas száraz, érdes felületekre is. Kiválóan vegyül illóolajokkal.
Más, sajátos összetételű és hatású zsíros olajokkal (pl. jojoba, búzacsíra, makadámdió) jól keverheti. Ez utóbbiakból rendszerint 10-20%-t adnak az alapolajként használt mandulaolajhoz.
Knepp tiszteletes az édes olaj fogyasztását, napi 3-4 kávéskanálnyit légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél hasajtóként is ajánlott. Fogyasztása esetén hozzájárul az anyagcsere szabályozásához, kisgyermekek esetén természetes, kíméletes hatású hashajtó. Naponta 2 evőkanálnyi mandulaolaj ételben vagy italban elfogyasztva csökkenti az emelkedett vérzsír-értékeket (LDL koleszterin és triglicerid), enyhíti az éhségérzetet. Méregteleníti a szervezetet, táplálja a nyálkahártyákat, és a bőrt egészségessé, ragyogóvá teszi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése