2011. január 6., csütörtök

Jojobaolaj - Jojobae oleum

Tulajdonképpen nem is olaj, hanem folyékony viasz, aranyló színű, selymes állagú. Az olaj tulajdonságai hasonlítanak a bőrünkben is megtalálható olajok összetételéhez, szerkezete feltűnően hasonlít az emberi faggyúéhoz, ezért könnyen felszívódik. Antioxidiáns hatása miatt sokáig eltartható, megakadályozza a vele elegyített olajok romlását is, nem avasodik.


A jojoba olaj kiválóan erősíti a bőr védelmi funkcióit, megköti a nedvességet a bőr szarurétegében, növeli annak rugalmasságát. Széles körben alkalmazzák különböző aromaterápiás célokra. Sok féle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Magas E-vitamin tartalma védi a bőrt a káros szabad gyökökkel szemben. Gyulladáscsökkentő hatású, így napozás után nyugtatólag hat bőrünkre. A nap ártalmas UV sugaraival szemben is védelmet nyújt, napégés esetén pedig elősegíti a gyógyulást. Hatásosan lelassítja a sebum túltermelődését, amely az aknét okozza. Mivel nagyon gyorsan felszívja a bőr, az eltömődött pórusok kitisztulnak, és nyitva maradnak a normál sebum képződéshez. A jojobaolaj az egyik legjobb az aknés bőr kúrálására.Bőrbe masszírozva, a szervezet megkapja azt a nedvességet, melyet elvesztett, ezáltal lelassul, csökken a ráncok megjelenése. A jojobaolaj hidraltálja a bőrt. Mivel viasz és nem olaj, a bőrőn nem hagy zsíros maradványokat. Mégis biztosítja azokat a zsíros összetevőket, melyek a bőr vízveszteségének megakadályozásához szükségesek, így kitűnően hatásos száraz bőrre is.

A száraz, tartás nélküli hajra tökéletes gyógyír a jojoba olaj és sör keverékével történő ápolás. A jojoba ragyogó fényt biztosít, a sör a magas B2, B6 vitamin, biotin és folsav tartalmánál fogva pedig tápláló hatású, emellett tartást is ad a hajnak. A jojobaolaj rendszeres használata segít megakadályozni a hajvégek töredezését, erős és fényes hajat eredményez. Könnyít a viszkető fejbőrőn, csökkenti a hajhullást. A jojobaolajat a haj felszívja egészen a fejbőrbe, és lebontja a képződőtt sebumot, amely a korpásodás oka. Jojobaolajos kezelés után a hajtüszők kitisztulnak és újra egészségesek lesznek.

Önmagában kiváló bázis parfümökhöz is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése