2011. január 20., csütörtök

Olivaolaj - Olivae oleum

Színe a sötétzöldtől  halvány aranysárgáig terjed. Gyümölcsös illatának és zamatának erőssége egyenes arányban áll színével.


Homérosz az olívaolajat "folyékony aranynak" nevezte. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Az olajág régóta a béke szimbóluma is.

Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. Az olívaolaj annál jobb minőségű, minél alacsonyabb a savtartalma. Az extraszűz olívaolaj (maximum 1% savtartalmú) érett, makulátlan olívabogyókból készül. Szüretelés után rögtön hidegen sajtolják, elkerülve ezzel a minőségromlást.

Az olívaolaj kedvező tulajdonságait a kozmetikai termékek előállításakor is gyakran alkalmazzák. A bőrrel rokon komponenseinek köszönhetően könnyen felszívódik, hatékonyan és gyorsan fejti ki hatását a bőr mélyebb rétegeiben. Kényezteti és nyugtatja a bőrt, növeli a bőr immunitását, javítja a többi összetevő hatásfokát. Gazdag A és E-vitaminban. A megviselt bőr kezelésére és a hegesedés gyógyítására is rendkívül megfelelő. A száraz, hámló bőr egyik legjobb „gyógyszere” az olívaolaj. Az  olivában található esszenciális zsírsavak hatására sokkal kevesebb zsírt kell kiválasztani a pórusoknak, és könnyebbé válik a bőr öntisztulása. Magas az E-vitamin tartalma, ezáltal gátolja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását, elősegíti a hámsejtek képződését és a bőr megújulását. A hidegen sajtolt olivaolajnak kiemelkedően gyors anti-aging, hidratáló, regeneráló hatása van.

A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója. Az olívaolaj esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavat, linolénsavat ésarachidonsavat. Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin. Másodlagos növényi anyagai apolifenolok és a tokoferolok. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az emésztőrendszerben. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású. Nagy D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba. Az A-vitamin a szem megfelelő működésére, a haj és a bőr egészségére van hatással. Nyugtató hatással bír. jellegzetes szaga miatt erősebb illatú illóolajakhoz használjuk bázisolajként.

Az olívaolajat 9 minőségi osztályba soroljuk: Extra szűz olívaolaj, Szűz olívaolaj, Normál szűz olívaolaj, Szűz lampant olívaolaj, Finomított olívaolaj, Tiszta olívaolaj, Szűz olívamaradék-olaj, Finomított olívamaradék-olaj, Olívamaradék-olaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése