2011. január 18., kedd

Kakaóvaj - Cacao Oleum

A kakaóvaj krémszínű zsír, melyet a kakaóbab szemekből vonnak ki. Az eredetileg Amerika trópusi részéről származó kakaófa (latin nevén Theobroma cacao) ma már a világ több hasonló éghajlatú pontján honos, a termőterületek nagy része Afrikában található.


A kakaóvajat a fa terméséből nyerik ki, mely egy kb. 15-25 centiméteres, hosszúkás gyümölcs. A kakaóvaj szobahőmérsékleten szilárd, kemény állagú zsír, mely 32-36oC-on azonnal olvadni kezd. A kakaóvaj nagyrészt sztearinsavat, olajsavat, palmitinsavat és linolsavat tartalmaz, emelett karotinoidok is találhatók benne. Kb. 0,4% -ban tartalmaz csak elszappanosíthatatlan összetevőket. Ez a kemény állagú zsír kiválóan alkalmas az emulziók konzisztenciájának növelésére, de mivel kifejezett zsírozó és filmképző hatású, ezért elsősorban a száraz bőr ápolószere. A tömbösített formát keménysége miatt nehéz adagolni.
A túlhevített kakaóvaj később már nem képes megszilárdulni, a túl gyorsan lehűtött pedig kicsapódik az emulzióban.
Alkalmazzák kozmetikumokban, barnítókrémekben, szappanokban és igen sokféle testápoló termékben. A kakaóvajat a legjobb nedvesítőnek is nevezik. Évszazadok óta használják a bőr puhaságának megőrzésére. Egyike a legstabilabb, magasan koncentrált zsíroknak, amely testhőmérsékleten olvad és azonnal felszívódik a bőrben. Magas E vitamin tartalma van. Gyakran ajánlják ekcéma és dermatitis kezelésére. Áldott állapotban lévők használhatják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására, aromaterápiás masszázshoz és a relaxáció, jóérzés elősegítésére.  A kutatások alapján a test kakaóvajjal masszirozása elősegíti a stresszes állapot megszűnését, erősíti az immunrendszert, és szerepe van a rák elleni küzdelemben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése