2011. március 25., péntek

5 tibeti jóga


Kezdetben minden gyakorlatot háromszor végezzük, majd hetente kettővel folyamatosan emeljük a gyakorlatok számát, amíg el nem jutunk a 21-ig. Azután már csak ezt ismételgetjük napi rendszerességgel. Eleinte, amíg megtanuljuk a gyakorlatokat és azoknak sorrendjét, több időt vesz igénybe a teljes tornagyakorlat-sorozat elvégzése, de idővel automatikussá, készségszintűvé válik az egész folyamat. Minél inkább már folyamatában végezzük a tornasort, annál inkább fogjuk érezni és nyomon követni magát az energia áramlását. Mindig koncentráljunk rá az energetikai harmonizációs gyakorlatunkra, és adjuk meg a szükséges időt hozzá. A torna rendszeres beütemezése megéri a fáradtságot és időbefektetést, mert a gyakorlatok elvégzésével sokkal jobban, kiegyensúlyozottabban fogjuk érezni magunkat testileg, lelkileg és szellemileg is, és úgy tartják az öregedés elleni leghatékonyabb bioenergetikai tornagyakorlat az „Öt Tibeti” gyakorlatsor. 




Első gyakorlat: álló helyzetben balról jobbra forgunk, nyitott szemmel egészen addig, míg meg nem szédülünk. Közben a két karunk oldalsó középtartásban van, tenyerünket felfelé tartjuk. A gyakorlat célja az energiaáramlás felgyorsítása.






Második gyakorlat: hanyatt fekszünk a földön, karjaink nyújtva, a test mellett pihennek. Előbb a fejünket emeljük föl, majd a két lábunkat is egészen merőlegesig, majd lassan visszaérünk a kiinduló helyzetbe.




Harmadik gyakorlat: térdeljünk le a földre, combjainkat hátulról öleljük át, majd hajtsuk előre fejünket, állunkat szorítsuk a szegycsontra, miközben kilélegzünk. Belégzéskor ívelten hajoljunk hátra.






Negyedik gyakorlat: kinyújtott lábbal ülünk a földön. Lábfejeink egymástól kb. 30 cm-re legyenek. Tenyereinket a csípőnk mellett pihentetjük a földön úgy, hogy az ujjak előre nézzenek. Ki-és belégzéskor fejünket előre és hátrahajtjuk, miközben törzsünket tenyerünkre és talpunkra támaszkodva megemeljük. 



Ötödik gyakorlat: nyújtott karú fekvőtámaszt végzünk, de belégzéskor ne maradjon egyenesen a törzs, hanem csípőnket emeljük fel a legmagasabbra.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése