2011. március 31., csütörtök

Béke matra


Om sarveshaam swastir bhavatu
Sarveshaam shantir bhavatu
Sarveshaam poornam bhavatu
Sarveshaam mangalam bhavatu
Sarve bhavantu sukhinah
Sarve santu niraamayaah
Sarve bhadraani pashyantu
Maakaschit duhkha bhaag bhavet

A Shanti mantrákat a Hindu mithologia a békéért való imádságként tekinti. Így is nevezik őket: Béke mantrák. A Shanti mantrák az Upanishadokból valók.  Ezek a mantrák kifejezik a feltétel nélkül bízalmat a józan, higadt gondolkodásban és mindenben, ami körülvesz minket. Ezeknek a mantráknak a recitálása bármilyen feladat, elvégzendő munka elején az akadályok visszahívásával hálálja meg azt.

Három szinten, háromféle zavar elhárítására kéri a mantrát kántáló, vagy éneklő a békét:
1. A természeti katasztrófák elkerülése érdekében.
2. Különböző szennyezések helyreállítása érdekében.
3.  Egyéni zavarok, okozta szennyezések: negatív gondolatok, önzés, bosszú, az ego negatív megnyilvánulásai - egyéni szint.

Az élet célja


Sajátos célunk - az egyetemes célon belül - kétségtelenül egyéniségünk megfinomítása, kicsiszolása különféle lehetõségek, élmények kísértések, provokációk, tapasztalatok csiszolókorongján. Az, hogy ideáljainkat felszínre hozzuk, megvalósítsuk és kiéljük. Hogy hányféle átmeneti cél felállítására és túlhaladására van Szükségünk ehhez, az egyedül szellemünk rejtett törvényétõl függ. E vita a megvilágosodott individuumban dõl el.

Az ember agya alacsonyabb és magasabb világok között közvetítõ konvertálókészülék. Ez a hivatása. Ez teszi a lét fõszereplõjévé. Köréje csoportosulnak mindazok az adottságok, amelyek fejlesztését, átizzítását, mûködését elõsegítik. Betelt átmeneti célok és végigélt szerepek mind ennek az instrumentumnak szállítanak olyan felismeréseket, megtisztított fogalmakat, amelyek általa és benne felismert igazsággá és tetté válnak.

Az alkotó ideálok keresése abból a bizonyosságból fakad, hogy az ideálból célt, a célból meghódított valóságot hoz létre. Az ideálok becsvággyal való telítése felizzítja az akaratot, amely sorsot teremt, és sorsot old. Teremtõ ideálok nélkül a szellem elhomályosul, a lélek kialszik, és a test betegségekben hull széjjel. Teremtõ ideálok akkumulálják az élet és fejlõdés energiáját. Valamiért hevülni, törekedni kell mindenkinek. A cél: mágnes, amely légvonalban vonzza magához azt, aki összekapcsolódik vele. Átmeneti célokon túl újabb és újabb célok bukkannak fel, de mindegyik átvezet egy fontos szakaszon, amelyen e célok nélkül nem tudtunk volna keresztülhatolni.

Az együttérzés mantrája


OM MANI PADME HUM
Minden Buddha és bodhiszattva áldását testesíti meg.

Mesélik, hogy számtalan korszakkal ezelőtt ezer herceg megfogadta, hogy buddhává válik. Közülük az egyik lett a Buddha, akit Gautama Sziddhártha néven ismerünk, másikuk, Avalokitesvara azonban arra esküdött, hogy nem éri el a megvilágosodást addig, amíg ezer társa nem válik buddhává. Végtelen együttérzésben arra is megesküdött, hogy minden érző lényt megszabadít a szamszára különféle régióinak szenvedésétől.
A tíz világtáj Buddhái előtt így imádkozott: Hadd segítsek az érző lényeken, s ha valaha is elfáradok ebben a nagy munkában, legyen testem ezer darabra vágva! Mondják, először leszállt a pokol világába, azután feljött az éhes szellemek régióján keresztül, egészen az isteni szférákig. Onnan lenézett és látta, hogy bár megszámlálhatatlan lényt mentett meg a pokoltól, számatalan kerül oda állandóan. Nagyon elkeseredett, egy pillanatig majdnem elvesztette nemes fogadalmába vetett hitét, és teste ezer darabra esett szét. Elkeseredettségében a buddhákat hívta segítségül, akik a világegyetem minden irányából jöttek, hogy megsegítsék; mint ahogy az egyik szöveg mondja: mint lágy pihék, fagyott hópelyhek.
Hatalmas erejükkel a buddhák ismét összerakták a testét, és azóta Avalokitesvarának tizenegy feje, ezer karja van, és minden tenyerén egy szem, amely bölcsesség és ügyes módszerek egységét jelenti, és ez az együttérzés igaz jele. Ebben a formájában még erősebbé és hatékonyabbá vált, még jobban segítségükre lehetett az érző lényeknek, és együttérzése a buddhákhoz intézett imái által elmélyült: Ne érjem el a végső buddha állapotot, ameddig minden érző lény meg nem világosodik!
A mahajána szutrák azt írják, hogy Avalokitesvara magának Buddhának adta át a mantráját, és cserébe Buddha azt a nemes és különös feladatot bízta rá, hogy segítse a világmindenség lényeit, hogy elérhessék a buddhaságot. Ekkor valamennyi istenség esőként szórta rájuk a virágot, a föld megrendült, és az égben felhangzott:
OM MANI PADME HUM HRIH

A tanítások elmagyarázzák, hogy az OM MANI PADME HUM mantra minden szótagjának különös és jelentős hatása van, létünk különféle szintjein okoz változást. A hat szótag tökéletesen megtisztítja a hat negatív, mérgező érzelmet, amelyek a nem-tudás megtestesülései, és amelyek arra hajtanak bennünket, hogy testben, beszédben és tudatban helytelenül cselekedjünk, és így a szamszára szenvedéseibe kergessük önmagunkat. A mantra átalakítja a büszkeségünket, féltékenységünket, vágyainkat, ostobaságunkat, kapzsiságunkat és  dühünket azzá, amik valójában, a buddha családok hat bölcsességévé, ami a megvilágosodott tudatban ölt testet. Amikor tehát az OM MANI PADME HUM szótagokat recitáljuk, akkor megszüntetjük a hat negatív érzelmet, amelyek a szamszára hat létformájának okozói. Ekként őriz meg a hat szótag recitálása attól, hogy a hat létforma valamelyikében újraszülessünk, és óv meg az ezekben a létformákban reánk váró szenvedésektől. Ugyanakkor az OM MANI PADME HUM szótagok teljesen megtisztítanak az én-tudat halmaitól, a szkandháktól is, és a megvilágosodott tudat lényegének hatféle transzendentális cselekedetét, a páramitákat - úgy, mint az adás tökéletessége, az erény tökéletessége, a türelem tökéletessége, az erő kifejtés tökéletessége, a meditáció tökéletessége és a tökéletesség bölcsessége - beteljesíti. Azt mondják, hogy az OM MANI PADME HUM erős védelmet biztosít minden rossz hatás és különféle betegségek ellen. 
Gyakran még egy szótagot hozzáadnak, a HRIH-t, Avalokitesvara magszótagját. Minden buddha együttérzésének a lényege, a HRIH, ez hívja elő buddhák együttérzését, amely átformálja negatív érzelmeinket az ő bölcsességtermészetükké.



A hat szótagból álló Om mani padme hum mantra tibeti nyelven leírva 


ॐ मणि पद्मे हूँ




A hat szótag segít a szenvedésben való létezés hat színterének a megtisztításában.


Az OM megtisztít a boldogsághoz és a büszkeséghez való neurotikus ragaszkodástól, amely az istenek világában létezőket sújtja; 


A MA szótag áldása a nagylelkűség gyakorlásában segít elérni a tökéletességet, a tiszta etika gyakrolásának megvalósítását segíti elő; 


A NI a türelem (a várakozás) és a türelem (mások elviselése) gyakrolását mozdítja elő; 


A PÁD a negyedik szótag a kitartásban segít tökéletesedni; 


A ME a koncentrálásban segít; 


Az utolsó hatodik szótag, 

a HUM a bölcsesség gyakorlásában segít. 


E hat erény (tökéletesség) útja az, 

amelyet a három idő 

(jelen, múlt, jövő) 

minden buddhája bejár.

Csütörtök - Gyógynövények


mályva
citromfű
fahéj
szegfűszeg

2011. március 30., szerda

Green tara mantra


OM TARE TUTTARE TURE SOHA
Tara az együttérzés női istene. Avalokitésvara női párja. Állítólag, amikor Avalokitésvara, (aki egyébként a könyörületesség istene a Buddhista mitológiában, tibeti nevén Csenrézi) amikor látta az emberek mérhetetlen szenvedését, egy könnycsepp kicsordult a szeméből, és ebből született Tara, akinek 21 megnyilvánulási formája létezik. Legismertebb a Zöld Tara, és a Fehér Tara.

Óh Isteni Tara, Te erős vagy és türelmes, Te, aki felszabadítasz a szenvedés alól, megóvsz a csapásoktól, megvédesz a veszedelmektől. Megvéded azokat akiket fenyeget  a kapzsiság, a gyűlölet és a csalódás veszélye. Gyors, odaadó és készséges vagy. A spirituális úton elhozod nekünk a felszabadulás önzetlen útját, az egyetemes üdvösséget, a  megváltást. Megmentesz a fájdalomtól és a szenvedéstől. Megtanítasz minket együtt érezni mások szenvedésével. Örökké áldott légy!

Gayatri mantra

A Gayatri Mantra a Védákban, az ember legősibb szentiratában őrzött Egyetemes Ima.
A Gayatri Mantra magában hordozza a Védák örök igazságát, a védikus tanítások lényegét.
A Gayatri mantra fejleszti és javítja a tudást hozó képességet.
A Gayatri Mantrát az összes Véda anyjaként jellemzik.
Azt tartják, aki százezerszer el tudja ismételni a Gayatri Mantrát, annak minden kívánsága teljesül, bármi legyen is az.



OM
OM bhur bhuvah svāhā
OM tat savitur varenyam
bhargo devasya dhīmahi
dhiyo yo nah prachodayāt



OM
A három világot beragyogó legfelsőbb fény
világítsa meg teljes egészségben a mi tudatunkat is,
és irányítsa intelligenciánk sugarait az erényesség útjára.


Testünk jelzései


Figyeltek a testetekre? Figyeltek a jelzéseire?

Szerintem nagyon fontos, hoyg megfigyeljük, hogyan reagálunk az ingerekre, érzelmekre, táplálékokra. Mindenkinek kéne rá időt szánnaia, hogy megfigyelje teste reakcióit.
Lehet követni a legmodernebb táplálkozási hiedelmeket, vagy a családi szokásokat. Nem biztos, hogy nálunk is beválik.
Hogy miért? Mert mindannyian másképp reagálunk.
Akármiről is van szó.
A testünk már előre jelez. Érdemes időt szánni rá, hogy megfigyeljük és megértsük, mit kommunikál felénk.
Ahogy egyre inkáb odafigyeltem ezekre a jelekre, átrendeződtek körülöttem a dolgok. Átalakult a táplálkozásom, a bioritmusom, az érzékelésem és az érzelmi életem. Sokkal több türelem, megértés, felszabadultság, szeretet, azaz sokkal több jó-én van bennem.
Mindenkinek csak ajánlani tudom :)

Szerda - Gyógynövények


petrezselyem
martilapu
borsfű
pásztortáska
mentafélék
lándzsás utifű
kakukkfű
zeller
kapor
majoranna

Az élet az ember komfortzónáján kívül kezdődik...

2011. március 28., hétfő

Hajam

Már nem tudom hány hajmosás óta nem használok sampont. Hurrá!!!! :) Én ennek igazán örülök. Nem kell erre sem költeni, meg nem kell kemikáliákat a fejemre kenni kétnaponta.


Több próbálkozásom is volt, hogyan lehet kikerülni a sampont és a hajbalzsamokat, leírom a tapasztalataimat. Persze midnenkinek meg kell találnia a neki valót. (A tapasztalataimat vállig éró hajra való receptekkel illusztálom.)

1. tojássampon - én ezzel kezdtem a samponmegvonást :)
2 toját szétválasztottam
a tojássárgájákat a hajamnak való illóolajakkal elkevertem, a hajamra kentem, alaposan eloszlattam, majd pihent benne a hajam 5-10 percet
lemostam síma meleg vízzel
felkentem a citromlével lágyan felvert fehérjéket és ebben is állta a hajam 5 percet, aztán átdörzsiztem
lemostam síma meleg vízzel
öblítettem illóolajos citromos vízzel kétszer
tudom, kcisit időigényes, meg macerás, de nem akartam élesen váltani a sampon és a semmi között, hiszen ha a testemnem is kell a bölj előtt leszokási időszak, a ahajamnak is igénye lehet rá...gondoltam én. a hajam egyébként könnyen kezelhető, de olyan lágy és nem oylan fényes az első mosás után. a harmadik ilyen hajmosáskor azonban újra élettel teli, könnyű, csillogó lett :)

2. samponmentesen, csak öblítéssel
amikor már elegem lett a tojásokkal időt húzni, kitaláltam, hogy csak öblíteni fogom a ahajamat. pedig már nem volt makulátlan sem az állapota, sem a frissessége...
2 evőkanálnyi szódabikarbónához tettem 5 csepp hajamnak megfelelő ilóolajat
felöntöttem 1,5 liter meleg vízzel
ez nekem 2 öblítésre elegendő mennyiség, így kétszer kell bekevernem
miden öblítéskor rajta hagyom a hajamon pár percig, és ahogy öblítem, jól átmozgatom alatta a hajamat
az eredmény nem maradt el. könnyű, dús, lágy állagú, fényes haj!!!!!

3. hajmosások közötti időben ha zsírosnak látszik
egy régi hintőporos flakonba tettem kukoricakeményítőt és 4 csepp illóolajat
hajmosások között ezt szórom a hajamra, majd 2-3 perc múlva alaposan kikefélem a hajamból
jól kezelhető, lágy, könnyen fésülhető és friss kinézetű, érzetű lesz a hajam
és nem utolsó sorban az illata is kiváló :)

Hétfő - Gyógynövények


anyaméhfű
palástfű
kamilla
macskagyökér
lestyán

Illóolajok HAJHULLÁS ellen


cédrus, orvosi zsálya, rozmaring, ilang-ilang

Illóolajok KORPÁS hajra


cédrus, orvosi zsálya, ciprus, citrom, pacsuli, fenyő, rozmaring, teafa

Illóolajok ZSÍROS hajra


bergamott, cédrus, orvosi zsálya, cpirus, boróka, levendula, citrom, pacsuli, fenyő, rozmaring, teafa, kakukkfű, ilang-ilang

Illóolajok SZÁRAZ hajra


cédrus, kamilla, orvosi zsálya, levendula, rozmaring

Illóolajok NORMÁL hajra


kamilla, levendula, kakukkfű, ilang-ilang

Illóolajok használata hajra


Hajtípusunknak megfelelő illóolajokat használhatunk hajápolásnál is. Csepegtethetjük samponunkban (amiből jó, ha károsanyag menteset használunk), tehetjük regeneráló hajolajunkba, pakolásainkba, illetve tehetjük a mosás utáni hajöblítő vízbe is, hiszen akkor hajunk egész nap csodás illattal vesz körül midanannyiunkat.

2011. március 27., vasárnap

Illóolajok ÉRZÉKENY bőrre


kamilla, tömjén, jázmin, narancsvirág, rózsa, rózsafa, szantál

Illóolajok ÉRETT bőrre


elemi, tömjén, geránium, szalmagyopár, jázmin, citrom, mirha, narancsvirág, pálmarózsa, rózsa, rozmaring, szantál, vetiver

Illóolajok ZSÍROS bőrre


cédrus, ciprus, orvosi zsálya, elemi, tömjén, geránium, jázmin, boróka, citrom, narancsvirág, narancs, pálmarózsa, pacsuli, borsmenta, rozmaring, rózsafa, szantál, teafa, kakukkfű, vetiver, ilang.ilang

Illóolajok SZÁRAZ bőrre


benzoe, bergamott, cédrus, orvosi zsálya, elemi, édeskömény, tömjén, geránium, jázmin, levendula, mirha, narancsvirág, pálmarózsa, pacsuli, rózsa, rozmaring, rózsafa, szantál, vetiver

Illóolajok NORMÁL bőrre


cédrus, orvosi zsálya, elemi, tömjén, geránium, jázmin, levendula, narancsvirág, pálmarózsa, pacsuli, rózsa, rozmaring, rózsafa, szantál, vetiver

Illóolajok használata bőrre


Az illóolajokat sokféleképpen használhatjuk, ha bőrünkről van szó. tehetjük krémekbe, arcvizekbe, vagy cseppenthetünk párat belőlük kedvenc arcpakolásunkba is. Arcgőzöléshez is kiválóak!!

Az illóolajok használatáról


1.
Csak tiszta, természetes eredetű illóolajat használjunk. Soha ne helyettesítsd egyiket sem vegyszerrel!

2.
Megbízható forrásból szerezd be az illóolajakat.

3.
Egy illóolajat se kenj higítatlanul (bázisolaj használata nélkül) a bőrödre, hiszen bizonyos illóolajok olyannyira tömények, hoyg egyetlen cseppjük is károsíthatja a bőrt.

4.
Jól zárható, lehetőleg sötét üvegben, hűvös helyen tárold illóolajaidat.

5.
Az adagolásokon ne változtass!!
Lehetőleg soha ne tegyél többet egy-egy illóolajból a megadott keverékbe. Ha azonban úgy érzed, hogy kevesebbet igényelsz bizonyos illatból, a következő keverésél tegyél bele pár cseppel kevesebbet.

6.
Gyermekeknek sokkan nagyobb higításban adható mindenfajta illóolaj. Az itt olvasott recepteknél ha nincs külön feltűntetve, gyermekeknél ne alkalmazd!

7.
Az illóolaj keverékeket ne tartsd műanyag edényben!

8.
Ha bármilyen kellemetlen hatást tapasztalsz, ne használd tovább azt a keveréket vagy illóolajat.

9.
belsőleg csak akkor használj illóolajat, ha értekeztél aromaterápiás szaktanácsadóval vagy természetgyógyásszal és ő ajánlotta kifejezetten neked!!

10.
A keverékeket ne rázd fel, hanem lassan fordítsd meg az üvegcsét párszor, és hagyd, hogy a bázisolajjal keveredjenek az illóolajok.

2011. március 26., szombat

Arc akupresszúra

1. Nyugtató hatású gyakorlat

Helye: A szemöldök között, az orrgyök középpontjában - ez a pont nyugtató és kiegyensúlyozó hatással van a bőrre, kitűnő stressz, nyugtalanság és idegesség kezelésére.

2. Méregtelenít és erősít

Helye: Kétujjnyi távolságban a szemöldök fölött a pupillák középpontjától húzott képzeletbeli egyenes mentén. Nyugtatja az arcvonásokat, fejfájás és fáradtság esetén jótékony hatású.

3. Sugárzó tekintet

Helye: a belső szemszögletben az orrnyereg mellett. A szemkörnyék bőrének rugalmasságát javítja.

4. A tündöklő mosolyért

Helye: Közvetlenül a szájszélek mellett. Ez a pont gondoskodik a szájszöglet apró, ferde ráncainak kisimításáról, valamint az ajkak jobb vérkeringéséről.

Energiatöltő Mudra ujjgyakorlatok



SALAKTALANÍTÁS, Szél-mudra gyakorlat:

Emésztési és szélproblémák, vagy teltségérzet esetén a mutatóujjak hegyét hajtsuk a hüvelykujj dombjára. A mutatóujjat nyomjuk enyhén lefelé a hüvelykujjal, a többi ujjat pedig feszítsük meg. Sürgős esetben egészen 30 másodpercig tarthatjuk ezt a pozíciót, krónikus esetben naponta háromszor 15 másodpercig tartsuk a nyomást

TEST ÉS LÉLEKERŐSÍTŐ, Föld-mudra gyakorlat:

A medencefenék és gátizmokat erősíthetjük energetikailag ezzel a gyakorlattal. Érintsük össze mindkét kéz hüvelyk és gyűrűs ujját, kicsit nyomjuk is egymásnak össze őket. Naponta háromszor 15 másodpercig végezzük a gyakorlatot.

GONDOLATOK KITISZTÍTÁSA, Nagy-Fej mudra gyakorlat:

Javítja a véráramlást, fejfájás is csökkenthető e módszerrel. Nyomjuk lazán egymásnak mindkét kéz hüvelyk, mutató és középső ujját, a gyűrűsujjat szorítsuk le a hüvelykujj dombjára, a kisujjat pedig nyújtsuk ki. Komoly fájdalmak esetén tartsuk 15 másodpercig ezt a helyzetet, megelőzésre pedig naponta háromszor 6 másodperc javasolt.

NAPINDÍTÓ mudra, gyorsan feltölt energiával:

Ez az ujjtartás az alhasi energiát viszi át a magasabb energiacentrumokba. A hölgyek számára úgy ajánlott ez a kéztartás, hogy a jobb kéz hüvelyujja a bal kéz hüvelyk és mutatóujja közé kerüljön, majd a bal hüvelykujjal nyomjuk meg gyengéden a jobbat.
A férfiak számára éppen ellenkezőleg ajánlott ez a tartás, náluk a jobb hüvelykujj kerüljön felülre!
Reggelente 5-15 másodpercig tartsuk ezt a pozíciót, érezni fogjuk a felfrissülést.

MEGVILÁGOSODÁS mudra, csúcsformába hoz szellemileg:

Feltölti a kiürült energiablokkokat, és kapcsolatba hoz a külvilággal. Emeljük fel a kezünket a gyomor magasságába, és tegyük egymáshoz a hüvelyk és a mutatóujjakat. A hüvelykujjak nézzenek a gyomor, vagy a padló irányába, a mutatóujjak, pedig a plafon felé. Ezt a gyakorlatot addig végezhetjük, amíg csak akarjuk, és jólesik.

BELSŐ BÉKE Lótusz-mudra:

Ha úgy érzi, hogy nem értik meg, vagy kihasználják, tegye össze a mellkasa előtt úgy a két kezét, hogy a kéztövek és az ujjhegyek érintsék egymást. Ezután nyissa szét az ujjait, mint egy virág a szirmait. Négy mély lélegzet után ismét csukja össze az ujjait, zárt rügy formában. Hajlítsa továbbra is befelé az ujjakat, míg a kézfejek egymáshoz nem érnek. Utána ismét hajlítsa kifelé az ujjait, hogy rügyet, majd virágot formázzanak. A gyakorlatot háromszor ismételje meg. 

2011. március 25., péntek

Vizualizáció és Mudrameditáció ujjgyakorlatok


Az öt ujjhoz kapcsolódó gyakorlatot az alábbi négy lépésben végezzük el. Először kényelmesen üljünk le, csukjuk be szemeinket majd egymás után, végezzük el a feladatsort:

VITALITÁS első gyakorlat: Hüvelykujj a mutatóujjhoz.

Megtartva ezt a kéztartást, gondoljunk olyan múltbeli eseményre, amikor az egészségünkért végzett tevékenység után kifáradtunk (például futás vagy úszás utáni állapotra. De lehet egy nagyobb kirándulás utáni kellemes fáradtságra is gondolni).

BELSŐ BÉKE, második gyakorlat: Hüvelykujj a középső ujjhoz.

Megtartva ezt a kéztartást, gondoljunk egy olyan múltbeli pillanatra, mikor szeretetet éreztünk, éltünk át (ez lehet egy ölelés, egy simogatás vagy akár, mikor csak a lelkünkből éreztük a felénk és belőlünk áradó érzést).

ÖNBECSÜLÉS, harmadik gyakorlat: Hüvelyujj a gyűrűsujjhoz.

Megtartva ezt a kéztartást, gondoljunk egy olyan pillanatra, amikor valóban megdicsértek minket, tiszteletet és elégedettséget éreztünk (ez lehet egy csodálatosan elkészített étel utáni gratuláció is…)

GYÓGYULÁS, negyedik gyakorlat: Hüvelykujj a kisujjhoz.

Miközben végezzük ezt a gyakorlatot, gondolatban menjünk vissza egy olyan helyre, ami csodálattal és békével töltött el minket és időzzünk ott néhány pár percig.

5 tibeti jóga


Kezdetben minden gyakorlatot háromszor végezzük, majd hetente kettővel folyamatosan emeljük a gyakorlatok számát, amíg el nem jutunk a 21-ig. Azután már csak ezt ismételgetjük napi rendszerességgel. Eleinte, amíg megtanuljuk a gyakorlatokat és azoknak sorrendjét, több időt vesz igénybe a teljes tornagyakorlat-sorozat elvégzése, de idővel automatikussá, készségszintűvé válik az egész folyamat. Minél inkább már folyamatában végezzük a tornasort, annál inkább fogjuk érezni és nyomon követni magát az energia áramlását. Mindig koncentráljunk rá az energetikai harmonizációs gyakorlatunkra, és adjuk meg a szükséges időt hozzá. A torna rendszeres beütemezése megéri a fáradtságot és időbefektetést, mert a gyakorlatok elvégzésével sokkal jobban, kiegyensúlyozottabban fogjuk érezni magunkat testileg, lelkileg és szellemileg is, és úgy tartják az öregedés elleni leghatékonyabb bioenergetikai tornagyakorlat az „Öt Tibeti” gyakorlatsor. 




Első gyakorlat: álló helyzetben balról jobbra forgunk, nyitott szemmel egészen addig, míg meg nem szédülünk. Közben a két karunk oldalsó középtartásban van, tenyerünket felfelé tartjuk. A gyakorlat célja az energiaáramlás felgyorsítása.






Második gyakorlat: hanyatt fekszünk a földön, karjaink nyújtva, a test mellett pihennek. Előbb a fejünket emeljük föl, majd a két lábunkat is egészen merőlegesig, majd lassan visszaérünk a kiinduló helyzetbe.




Harmadik gyakorlat: térdeljünk le a földre, combjainkat hátulról öleljük át, majd hajtsuk előre fejünket, állunkat szorítsuk a szegycsontra, miközben kilélegzünk. Belégzéskor ívelten hajoljunk hátra.






Negyedik gyakorlat: kinyújtott lábbal ülünk a földön. Lábfejeink egymástól kb. 30 cm-re legyenek. Tenyereinket a csípőnk mellett pihentetjük a földön úgy, hogy az ujjak előre nézzenek. Ki-és belégzéskor fejünket előre és hátrahajtjuk, miközben törzsünket tenyerünkre és talpunkra támaszkodva megemeljük. 



Ötödik gyakorlat: nyújtott karú fekvőtámaszt végzünk, de belégzéskor ne maradjon egyenesen a törzs, hanem csípőnket emeljük fel a legmagasabbra.




Szemünk fénye és ereje

Teszünk eleget szemünk fényéért? Tornáztatjuk? Ápoljuk? Foglalkozunk vele eleget? Vagy csak a helyére toljuk ki tudja milyen dioptriás szemüvegünket, és megyünk tovább???
ha szeretnénk látni, igazán, élesen, fényesen, tegyünk is érte!!!


Fogak és szervek kapcsolata

2011. március 4., péntek


Mindennek, ami létezik, van egy közös célja, egy közös lélegzete. Növények, állatok, sziklák és emberek lélegeznek. A Föld lélegzik. Az Anyatermészet a Teremtő láthatóvá lett lélegzete.

John Redtail Freesoul
Cheyenne-Arapahoe Indián